Stamtræs-cirklen er god til at danne sig et overblik over elevens tætte relationer, og kan være en indgangsvinkel til en god dialog, i begyndelsen af relationsarbejdet, f.eks. med en nystartet elev. Samtidig kan øvelsen være med til give et billede af hvorvidt eleven har (eller ikke har) et bredt bagland, der kan støtte op om elevens fremtidige mål.
Når du har lært eleven bedre at kende, kan du evt. tage Stamtræs-cirklen frem igen, og arbejde videre med, hvordan de personer der befinder sig i de inderste lag, eventuelt kan være behjælpelige, i forhold til at støtte op om elevens fremtidige mål/behandlingsmål, i andre kontekster af elevens liv.
Stamtræs-cirklen:
Vejledning – spørgsmål der kan stilles til eleven
Du kan indlede samtalen med at spørge:
“Jeg kan forstå, at du tidligere har gået på …..skole. Vil du fortælle mig lidt om den tid? Hvem kunne du lide at være sammen med, da du gik der?”
“Du fortalte om X fra din gamle skole, som du stadig ses med. Hvor længe har I kendt hinanden? Hvad kan I lide at lave, når I er sammen? Kan I også bruge hinanden, hvis der er noget, der går Jer på?”
“Nogen har det bedst ved kun at vise følelser overfor sine forældre, andre bruger mere deres tætteste ven/venner. Hvad kan du bedst lide?”
Herefter kan I sidde med modellen, og prøve at spore Jer ind på, om den pågældende person/personer i taler om, er en person man:
- Tør at vise følelser overfor.
- Tale om følelser med.
- Tør vise sine holdninger, og diskutere med.
- Taler om hverdagsting med.
- Kun taler om overfladiske emner med.
Og således placere personen i et af cirklens forskellige lag.
Forklaring af de forskellige lag – Nye vs. nære relationer
Stamtræs-cirklen er delt op i nogle forskellige lag. Når du møder et nyt menneske, vil relationen til dette menneske f.eks. oftest starte i de yderste lag, med potentiale for med tiden, at bevæge sig ind mod de inderste lag, hvor man har en tryg relation til det andet menneske, og både kan tale om og vise følelser mv.
De yderste lag karakteriserer en relation hvor man taler om ufarlige og overfladiske emner, så som vind og vejr, steder, indretning, smalltalk mv.
I nære relationer vil man blande de forskellige lag uden problemer. Man kan godt tale med en god ven om vejret og give udtryk for holdninger og følelser i tilfældig rækkefølge, fordi trygheden er etableret i forvejen. Men med nye mennesker har vi brug for at skabe trygheden undervejs, og derfor starter vi udefra.